איך אני יודעת אם השקעה בקרקע חקלאית מתאימה לי?
מאת: שרון מוזס ביטון
השקעה בנדל”ן בארץ, זה קרוב, זה נגיש, וזה מרגיש לך נכון מבחינה רגשית, אחרי הכל מי לא רוצה את ההרגשה שיש לה עוגן נדל”ני בישראל.
אבל
לקנות דירה זה לא תמיד הפתרון, לפעמים זה לא אפשרי – אם אין ביכולתך לקחת משכנתא, או שאינך רוצה בכלל לקחת משכנתא.
למשקיעות שכבר יש ברשותן דירה השקעה בדירה נוספת בדירה היא בדר”כ לא רעיון טוב בכלל משיקולי מס – 8% מס רכישה זה מוקש רציני בהשקעה שהמטרה שלה היא להגדיל את ההון… שלא לדבר על כך שהיכולת לקחת משכנתא עבור רכישת דירה 2 ומעלה יורדת ל50% משווי הנכס מה שמצריך הון עצמי גבוה, דבר שלרוב הופך את ההשקעה בדירה נוספת מעבר לדירה יחידה בישראל לממש לא כדאית (להוציא מקרים מיוחדים של דירה חליפית אבל זה למאמר אחר 😉 ).
אז מה כן?
השקעה בקרקע חקלאית! כן כן, השקעה בקרקע חקלאית עשויה להיות הפתרון המתאים עבורך , אבל לפני שאת רצה להשקיע בקרקע חקלאית יש כמה דברים שחשוב מאוד שתדעי על השקעה בקרקעות חקלאיות בישראל.
השקעה בקרקע חקלאית הינה השקעה בסיכון גבוה אבל אם נצא מנקודת הנחה שמצאנו קרקע חקלאית “טובה” עם סיכויי הפשרה גבוהים שכבר נמצאת בשלב מתקדם בהליך ההפשרה איך תדעי אם השקעה כזו זה בכלל מתאימה לך ספציפית?
השקעה בקרקע חקלאית היא השקעה ארוכת טווח, אני נוהגת לקחת בחשבון טווח של 10-15 שנים עבור תקופת הפשרה לקרקע שנחשבת “טובה” שנמצאת כבר בשלב מתקדם בהליך ההפשרה. זה דבר שחשוב להבין אותו – שמדובר בהשקעה ארוכת טווח, כיוון שלרוב שמדובר בתקופה ארוכה שהכסף לא נזיל וחשוב להבין אם השקעה ארוכת טווח כזו היא נכונה ומתאימה עבורך באסטרטגיה שלך.
יש לקחת בחשבון שהשקעה בקרקע חקלאית היא השקעה בעלת רווח הוני, אין רווח שוטף לאורך כל ההשקעה. המשמעות של הדבר הוא שכסף שמושקע בקרקע חקלאית זה כסף שלא לא מייצר הכנסה בשוטף – ולכן חשוב לראות שזה באמת הצעד שנכון עבורך.
אחד היתרונות המרכזיים בהשקעה בקרקע חקלאית זה המחיר. בשוק הנדל”ן במדינת ישראל צריך הון עצמי גבוה בכדי להתחיל להשקיע, עולם הקרקעות עם זאת מציע השקעה בנדל”ן כחול לבן גם במחירים נמוכים יחסית.
השקעה בקרקע חקלאית מתאימה למשקיעים שלא צריכים הכנסה שוטפת ומחפשים השקעה ארוכת טווח להגדלת ההון העצמי שאינה בהכרח מצריכה הון רב.
בואו נסתכל על דוגמאות לאוכלוסיות שהשקעה מסוג זה עשויה להתאים להם:
- צעירים בגיל 20-30 – השקעה בקרקע חקלאית מתאימה באופייה לאוכלוסיית הצעירים כיוון שהיא לא מצריכה הון רב מה שאין לרוב הצעירים. מדובר בהשקעה לטווח ארוך של שנים כך שאותם צעירים ייהנו ממנה לרוב בשנות ה30- 40 לחייהם . רוב הצעירים צריכים פחות הכנסה שוטפת אם משווים את מצבם למשפחה שצריכה הכנסה שוטפת לתחזוקת הבית.
- הורים שרוצים לעזור לילד לרכוש דירה – כל הורה היה רוצה להרשות לעצמו לעזור לילד שלו לקנות דירה בארץ ישראל, אך כיום כשמחירי הדירות גבוהים הדבר לא מתאפשר על אחת כמה וכמה משפחה עם יותר מילד אחד (רוב המשפחות במדינה) שרוצה לעזור לכל אחד מילדיה לרכוש דירה. השקעה בקרקע חקלאית מהווה פתרון יעיל לאלו המחפשים לעזור לילדיהם. זוג ההורים יוכלו בזמן שהילדים עדיין צעירים לרכוש יחידת קרקע עבור כל אחד מילדיהם. בתום תקופת ההפשרה הילדים כבר יהיו בוגרים ותהיה בידם זכות לדירת מגורים. כל שיצטרכו הוא לקחת הלוואת בנייה על מנת לבנות את ביתם. היתרון הוא שרכישת הקרקע כשהיא עוד חקלאית בזמן שהילדים קטנים תחסוך להם כשיתבגרו מאות אלפים ואפילו מיליוני שקלים. יתרון נוסף הוא שהילדים יוכלו כשיהיו בוגרים ובעלי הכנסה, לקבל הלוואת בנייה ב100% מימון בנקאי ובכך לבנות לעצמם דירה ללא הון עצמי כלל.
- זוגות צעירים שאין ביכולתם לרכוש דירה – זוגות אלו יוכלו לקנות קרקע חקלאית שבתום הליך ההפשרה תזכה אותם בזכות לדירה, אומנם בשנים הקרובות הם יאלצו להמשיך לגור בשכירות אך אינם מתרחקים מדירה בבעלותם אלא הם נוקטים צעד שיאפשר להם בעתיד להנות מדירה בבעלותם בארץ ישראל.
- כל משקיעה שתרצה להגדיל את הונה ומחפשת השקעה ארוכת טווח בעלת פוטנציאל רווח גבוה.
לסיכום, השקעה בקרקע חקלאית יכולה להיות השקעה מעולה כחלק מהאסטרטגיה הנדל”נית שלך, אבל חשוב לשים לב באיזה קרקע חקלאית משקיעים יש המון קרקעות חקלאיות שלא יביאו אותך לדירה בסוף הדרך ואף גרוע מכך – להפסיד את הכסף שהשקעת.
איך לדעת האם קרקע חקלאית היא קרקע “טובה” – קרקע עם סיכויי הפשרה גבוהים שכבר נמצאת בשלב מתקדם בהליך ההפשרה, בדיוק את זה אנחנו מלמדות ומנגישות למשקיעות נדל”נשי!!! מוזמנת ליצור איתנו קשר אם את מעוניינת לשמוע עוד על השקעה בקרקעות חקלאיות 🙂